Ga verder naar de inhoud

Toegang & hergebruik

Stel je je vragen over hoe je erfgoedcollectie publiek toegankelijk en bruikbaar maken? Hier vind je rapporten, handleidingen en richtlijnen die je een antwoord kunnen geven. Ze gaan niet enkel over hoe je collectie (of collectiedata) toegankelijk en bruikbaar op je eigen website, maar ook op platformen zoals bijvoorbeeld de Wikimediaplatformen.

Waarom moet je dit gelezen hebben?

Erfgoedcollecties bewaar je om ze te kunnen delen met het ‘publiek’, dat bestaat uit verschillende groepen met eigen verwachtingen. Vaak wil je ze niet alleen op een fysieke manier maar ook online bereiken. Sommige doelgroepen vragen louter toegang tot je collectiestukken, anderen willen zelf met je data over en representaties van je collectiestukken aan de slag gaan. Soms bereik je hen best via je eigen online website, in andere gevallen via externe platformen of via een combinatie van beide.

Voor wie is dit bedoeld?

Dit dossier is niet enkel gericht op publieks- en communicatiemedewerkers maar ook op digitale strategen en collectieconservatoren. Erfgoedcollectie publiek toegankelijk en bruikbaar maken belangt een brede groep van medewerkers in erfgoedorganisaties aan.

Selectie

Rapport com­mu­ni­ca­tie & valorisatie ge­di­gi­ta­li­seer­de kranten

rapport
Vlaamse Erfgoedbibliotheken - 2024
In het project Nieuwe Tijdingen organiseerde de vzw Vlaamse Erfgoedbibliotheken samen met meemoo een verkenningstraject rond de valorisatie…

Erfgoed ontsluiten via Wikipedia

handleiding
ZENDER - 2023
Deze handreiking geeft een stap-voor-stapoverzicht van hoe je cultuur, erfgoed, natuur, ... toegankelijk kan maken voor het grote publiek…

Belgische schoen­fa­brie­ken als LOD en ontsluiting via Wiki­plat­for­men

rapport
Eperon d'Or - 2023
Eperon d’Or bezit een bijzondere collectie Belgische schoenen uit de 19e en 20e eeuw. Gelinkt aan deze collectie is er unieke informatie…

Digitale verhalen met (IIIF-)sto­ry­tel­ling­tools

handleiding
Vlaamse Kunstcollectie - Statik - 2023
Storytelling is een doeltreffende manier om specifieke doelgroepen te bereiken en een boodschap over te brengen. Musea en…

Zeven tips voor de ont­wik­ke­ling van een col­lec­tie­web­si­te

techblog
Vlaamse Kunstcollectie - 2022
De Vlaamse Kunstcollectie en haar partnermusea ontwikkelden de voorbije jaren een collectieluik voor hun website. Hoe pak je dat het best…

Infofiche juridische aan­be­ve­lin­gen bij het opzetten van een nieuwe website

handleiding
Vlaamse Kunstcollectie - 2021
Een infofiche van de Vlaamse Kunstcollectie die een overzicht over de juridische aanbevelingen bij het opzetten van een nieuwe website…

Publicatie van col­lec­tie­da­ta van het Vlaams Ar­chi­tec­tuur­in­sti­tuut op Wikidata

gevalstudie
Vlaams Architectuurinstituut - 2021
Gevalstudie over het traject dat het Vlaams Architectuurinstituut doorliep om metadata over archieven en objecten in het…

Belgische stokerijen als LOD via Wiki-platformen

rapport
Jenevermuseum Hasselt - 2021-2023
Het Jenevermuseum heeft dankzij zijn collectie heel wat kennis over (verdwenen) stokerijen die hun stempel hebben gedrukt op het Belgisch…

Erf­goed­ge­brui­kers en IIIF: Een no­den­be­vra­ging voor Mmmonk

rapport
Openbare Bibliotheek Brugge - 2021
Aan de hand van interviews bepaalden we de huidige IIIF-noden van erfgoedgebruikers. Wat is er nodig om IIIF verder ingang te doen vinden…

Open data en vrij hergebruik

introductie
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2020
Van cultureel-erfgoedorganisaties wordt verwacht dat ze foto’s en metadata over hun collectie beschikbaar maken als open data. Vaak is het…