Ga verder naar de inhoud

Over deze kennisbank

Deze kennisbank is een vervolg op projectcest.be, het platform waarop meemoo samen met de cultureelerfgoedsector al bijna 15 jaar lang kennis verzamelt over digitaalerfgoedprocessen. Daar werd ook interne kennis van meemoo en de voormalige Vlaams Kunstcollectie (VKC) aan toegevoegd met als doel: zo veel mogelijk relevante kennis vindbaar maken op één platform. Het is een werkinstrument waarmee je direct aan de slag kan.

De kennisbank is er voor en door de cultureelerfgoedsector: heel wat organisaties delen hun kennis en ervaring via verslagen, rapporten en praktijkvoorbeelden. Op die manier creëren we samen een platform waar gebruikers alle info over cultureelerfgoedprocessen terugvinden op een plek. Ook graag bijdragen en de gemeenschappelijke kennis van de cultureelerfgoedsector verrijken? Registreer je of meld je aan.

Deze vernieuwde kennisbank heeft als doel jou te ondersteunen bij jouw taken; hier vind je kennis en handvatten waar je direct mee aan de slag kan, inspirerende lessons learned en praktijkvoorbeelden. 

Snuister in

  • richtlijnen die je vertellen welke standaarden je het best gebruikt bij het creëren, bewerken, beschrijven, beheren, bewaren en toegankelijk maken van je digitale erfgoedcollecties;
  • inzichten en praktijkvoorbeelden die jou kunnen inspireren bij je eigen werking;
  • een toolbox vol praktische handleidingen, modeldocumenten en informatie over tools die jou en je organisatie kunnen ondersteunen bij je werking;
  • dossiers die jou in één oogopslag inzicht en leesvoer geven over topics als IIIF & beeldbeheer, AI & machine learning en rechten & ethiek.
  • het Invulboek Objecten en Invulboek Publicaties, die jou helpen met beschrijvingsregels voor erfgoedobjecten en publicaties in bibliotheekbeheersystemen.

Heb je vragen of feedback over deze kennisbank?

Over meemoo

Samen met organisaties in cultuur, media en overheid zet meemoo de schouders onder de zorg voor en het gebruik van hun (digitaal) archief. Zo brengt meemoo het verleden tot leven en maakt het klaar voor morgen, stelt het digitaal veilig en maakt het toegankelijk en bruikbaar. Concreet digitaliseert en archiveert meemoo Vlaams (audiovisueel) materiaal voor meer dan 170 organisaties.

Met platformen als hetarchief.be, artinflanders.be en Het Archief voor Onderwijs maken we archieven doorzoekbaar en materiaal zo veel mogelijk vindbaar en – waar mogelijk – toegankelijk voor eindgebruikers. Verder ondersteunen we organisaties en kunstenaars met raad en daad, bijvoorbeeld via kennisplatformen, projecten en praktijkvragen. 

Meer weten over meemoo?