Ga verder naar de inhoud

Invulboek Publicaties

Het Invulboek Publicaties is een handboek met beschrijvingsregels voor het documenteren van publicaties in een bibliotheekbeheersysteem. Dit handboek vertrekt vanuit de beschrijvingsstandaarden die vandaag gangbaar zijn in de bibliotheekwereld, m.n. ISBD, MARC21 en RDA. Het Invulboek Publicaties is een work-in-progress. Het bevat beschrijvingsregels voor de belangrijkste eigenschappen van een publicatie, maar wordt stap-voor-stap uitgebreid en geredigeerd.

Objecten

Groepen

Groepen bundelen alle eigenschappen voor een bepaald aspect van een erfgoedobject of een gebeurtenis die er verband mee houdt (bv. de identificatie of verwerving).

Elementen

Elementen beschrijven een specifieke eigenschap van een erfgoedobject of een gebeurtenis die er verband mee houdt (bv. titel of verwervingsmethode).

Velden

Velden beschrijven de verschillende onderdelen van een eigenschap, zoals ze in een collectiebeheersysteem worden vastgelegd (bv. type titel of term verwervingsmethode). Velden bevatten de eigenlijke beschrijvingsregels en crosswalks naar standaarden en systemen.

Doorzoek het invulboek

Vragen of hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het opstellen van profielen? Of heb je een algemene vraag over profielen?
 

Redactieraad

De redactieraad komt twee keer per jaar samen om vraagstukken over invulinstructies, dataprofielen en standaarden te bespreken en op te lossen. Tussendoor lezen de redactieraadsleden invulinstructies mee na en denken ze samen na over nieuwe dataprofielen.

Heb je hier vragen over? Contacteer ons via onderstaande button.

Afbeelding: Tesvisio's The Record Jury, Yle Archives, via Wikimedia Commons. Licentie: niet gekend.