OSLO Cultureel Erfgoed
Op zoek naar uitleg of verdiepende informatie over de OSLO (Open Standaarden voor Linkende Organisaties) Cultureel Erfgoed standaard? In dit dossier vind je artikels, handleidingen, hulpinstrumenten, verslagen, bestaande praktijkvoorbeelden en dataprofielen met betrekking tot dit onderwerp. Sommige publicaties bieden je een introductie aan, andere publicaties leggen je uit hoe je in de praktijk aan de slag kunt of hoe anderen dit doen.
Waarom moet je dit gelezen hebben?
Bij het delen van collecties op het web, is het van belang om de metadata over die collecties zoveel mogelijk gelinkt en open beschikbaar te maken. Zo worden ze beter vindbaar, doorzoekbaar en ook uitwisselbaar. Maar die uitwisseling tussen organisaties verloopt niet altijd uniform. Data zijn vaak afkomstig uit verschillende systemen, en hebben niet altijd hetzelfde formaat of dezelfde betekenis. Er zijn dus goede afspraken nodig. Die afspraken worden vastgelegd in datastandaarden en ontologieën zoals OSLO.
Met OSLO zet de Vlaamse overheid in op een uniforme manier om gelinkte informatie uit te wisselen over sectoren heen.
Voor wie is dit bedoeld?
Dit dossier is bedoeld voor medewerkers van erfgoedorganisaties die in hun job bezig zijn met erfgoeddata, van medewerkers die zelf data creëren tot medewerkers die data publiceren en van collectieregistratoren tot dataconservators en digitale strategen.
CoGhent OSLO-toolkit
Wegwijs in OSLO
OSLO in de praktijk bij Poppenspel tot leven gewekt
OSLO-proefprojecten in de Collectie van de Gentenaar
CAG - OSLO in de praktijk bij de Filmdatabank Cinema Rural
Memorial Museum Passchendaele 1917 (MMP1917) - OSLO in de praktijk bij Namen in het Landschap
Werkgroep OSLO Cultureel Erfgoed
OSLO Cultureel Erfgoed mapper
Social share
Zie je geen video? Pas dan je cookieinstellingen aan onderaan deze pagina: Cookie policy Klik op ‘verander uw toestemming’ vlak boven de tabel en vink ‘voorkeuren’ en ‘statistieken’ aan.