Werkgroep OSLO Cultureel Erfgoed
Op vraag van het Departement Cultuur, Jeugd en Media is meemoo sinds 2024 producteigenaar van de OSLO Cultureel Erfgoed standaard. Als producteigenaarcoördineert meemoo de werkgroep OSLO Cultureel Erfgoed die verantwoordelijk is voor het onderhoud, de optimalisatie en de doorontwikkeling van de datastandaard.
Langs deze weg wensen we de verslagen, presentatie en resultaten van de werkgroepvergaderingen te delen met de brede sector.
Iteratie-traject OSLO Cultureel Erfgoed
Timing: 24 september 2024 - 21 januari 2025 Documentatie: https://data.vlaanderen.be/standaarden/implementatiemodel-basisregistratie-cultureel-erfgoedContext
Aanleiding
Als producteigenaar staat meemoo in voor de verdere optimalisatie van de standaard. In de werkgroep OSLO Cultureel Erfgoed voeren we daarover overleg met de sector, Departement CJM en Digitaal Vlaanderen.
Vandaag bestaan er in de cultureelerfgoedsector nog drempels om OSLO Cultureel Erfgoed te gebruiken. Ten eerste werd van enkele standaarden die hergebruikt worden in OSLO Cultureel Erfgoed Object en OSLO Cultureel Erfgoed Event, zoals CIDOC-CRM en FRBRoo, een nieuwe versie ontwikkeld. Het OSLO model moest daarom opnieuw afgestemd worden op de meest recente versie van deze standaarden. Ten tweede werd de specificiteit van sommige domeinen van de cultureel erfgoedsector, zoals archieven en immaterieel cultureel erfgoed, onvoldoende afgedekt door de bestaande applicatieprofielen. Daarnaast was het OSLO model voor veel cultureel erfgoedinstellingen te uitgebreid en moeilijk te interpreteren, waardoor de bruikbaarheid ervan niet optimaal was.
Daarom staat er een nieuwe versie op de planning. Hierbij zoeken we antwoord op de volgende vragen:
- In welke situaties kan de standaard OSLO Cultureel Erfgoed een meerwaarde bieden?
- Welke meerwaarde kan de standaard OSLO Cultureel Erfgoed bieden?
- Welke andere (type) standaarden kunnen gebruikt worden indien OSLO geen meerwaarde kan bieden?
Voortraject
Om het iteratietraject te kunnen opstarten, moeten eerst de noden van de cultureelerfgoedsector in kaart gebracht worden. Dit werd vastgelegd op basis van enkele nieuwe praktijkscenario's. Deze scenario's werden op hun beurt in een nieuw OSLO-charter gegoten. Dit charter dient als vertrekpunt voor de volgende versie van de standaard.
Scope
Het doel van dit iteratietraject was dan ook om een implementatiemodel te ontwikkelen op basis van de bestaande applicatieprofielen, waarin de scope strikt beperkt wordt tot de basisdata die relevant zijn voor uitwisseling binnen (en met) de cultureel erfgoedsector. Het is niet haalbaar, noch nuttig om de volledige complexiteit van alle domeinen in de cultureel erfgoedsector met één OSLO model af te dekken. Rekening houdende met de updates die gebeurd zijn aan herbruikte standaarden, werd het implementatiemodel gebaseerd op en/of getoetst aan de volgende standaarden en versies: CIDOC-CRM, LRMoo, en Linked Art.
Naast een scope wijziging en update van herbruikte standaarden, werd het implementatiemodel getoetst aan de praktijk door concrete datavoorbeelden uit te werken voor alle subdomeinen van de cultureel erfgoedsector. Ook werd er nagegaan dat het implementatiemodel niet conflicteert met bestaande implementaties van de applicatieprofielen. Tot slot werd er binnen dit iteratietraject extra ingezet op documentatie waardoor de cultureel erfgoedsector makkelijker aan de slag kan gaan met dit implementatiemodel en data-uitwisseling binnen en met de cultureel erfgoedsector beter gefaciliteerd wordt.
Timing
Het iteratietraject werd opgestart in het najaar van 2024 en werd afgerond op 21 januari 2025
Vervolgstappen
Resultaten
Het charter kan je hier raadplegen: Werkgroep charter OSLO iteratie CE
Het nieuwe implementatiemodel staat hier gedocumenteerd: https://data.vlaanderen.be/doc/implementatiemodel/cultureel-erfgoed-basisregistratie/
Verslagen
Business werkgroep 24 september 2024
Thematische werkgroep 22 oktober 2024
Thematische werkgroep 19 november 2024
Thematische werkgroep 19 december 2024
Thematische werkgroep 21 januari 2024
Licentie
- CC-BY-SA
Type
Medium
Collectie
Expertisedomein
Deze pagina is laatst aangepast op 13 februari 2025
Deze pagina aanvullen of corigeren?
Eiusmod ex minim officia eu sunt proident. Id culpa veniam id anim officia incididunt veniam excepteur cupidatat sit consectetur quis consequat. Incididunt proident commodo aliqua ipsum in duis dolore occaecat aute aliquip et pariatur velit. Cupidatat do et sunt labore.