Handleiding voor het omzetten van PSB-bestanden naar BigTIFF
Meemoo hecht veel belang aan de duurzaamheid van de archiveringskopie bij digitaliseringsprojecten. Hierdoor werd bij de fotografische registratie van topstukken van erfgoed en museale objecten als onderdeel van het GIVE-project gekozen om TIFF als standaard bestandsformaat te kiezen. In het geval dat stitching van deelopnames nodig is om de gevraagde output-resolutie te bekomen kan het echter zijn dat de finale bestanden groter zijn dan 4GB. Op dit ogenblik is de enige mogelijkheid om een bestand groter dan 4GB als TIFF op te slaan het zogenaamde BigTIFF-bestandsformaat.
In dat geval wordt door meemoo gevraagd om zowel een PSB-bestand als een BigTIFF-bestand aan te leveren. Het BigTIFF-bestand wordt enkel als duurzame archiveringskopie opgeslagen en het PSB-bestand is geschikt om aan te leveren aan eventuele aanvragers voor hergebruik.
De meeste fotografen werken met het programma PTGUI voor het stitchen van bestanden waarbij je bij bestanden groter dan 4GB eenvoudig kan kiezen ‘opslaan als TIFF’, waarbij er automatisch een BigTIFF-bestand wordt gegenereerd. Door hetzelfde bestand daarna te openen in Adobe Photoshop en het daarna op te slaan wordt hiervan een PSB-bestand gemaakt.
Wanneer het stitchen of afwerking van de stitch in Adobe Photoshop gedaan wordt, is het echter niet mogelijk om een BigTIFF-bestand als eindresultaat op te slaan en kan enkel een PSB-bestand worden gegenereerd.
Auteur
Timothy Naessens (meemoo, Vlaams instituut voor het archief), in samenwerking met Henni van Beek (info@hennivanbeek.nl)
Met dank aan Prof. Dr. Rob Erdmann
Proces voor het omzetten van bestanden met Nip2
Om de PSB-bestanden naar BigTIFF om te zetten zonder dat de kleurruimte wijzigt, gebruiken we het programma Nip2.
Nip2 is een extreem krachtig beeldmanipulatieprogramma dat een hybride is van een spreadsheet en een traditioneel beeldbewerkingsprogramma. In tegenstelling tot Adobe Photoshop kan het gemakkelijk afbeeldingen manipuleren die veel groter zijn dan het beschikbare geheugen van de computer.
Installatie:In het diagram hieronder wordt de procedure voor het omzetten visueel voorgesteld.
Vooraf: download het kleurprofiel eciRGBv2 en sla het op je desktop of in een andere lokale map op. Dit is het opgelegde kleurprofiel voor de aan te leveren bestanden.
In het screenshot hieronder zien we dat het originele kleurprofiel eciRGBv2 ICCv4 is. Dat zal dan ook het profiel zijn dat we later moeten importeren tijdens het omzetten in Nip2.
Download via:
http://www.eci.org/lib/exe/fetch.php?media=downloads:icc_profiles_from_eci:ecirgbv20.zipHet bestand dat je zo meteen zal moeten importeren is dus het bovenste bestand uit de map.
Omzetten van bestanden in Nip2
Link naar screenrecording van een voorbeeld: https://www.loom.com/share/0b7babcd7011422884f2eeec896b1022
Dit is het openingsscherm van Nip2:
Stap 1: openen van bestand in Nip2
Open het PSB-bestand door het erin te slepen of door te navigeren naar File>Open... Dit neemt veel tijd in beslag omdat Nip2 het bestandsformaat PSB niet herkent en een ander programma opzoekt en in de achtergrond gebruikt om het te openen. Ook het ingesloten icc-profiel wordt niet herkend; het bestand wordt als RGB-bestand zonder kleurruimte geopend.
Het bestand importeren via “Drag and drop” kan ook en gaat soms sneller dan via de navigatie.
Eenmaal het bestand is geïmporteerd krijg je volgend scherm:
Stap 2: import kleurruimte
Navigeer naar toolkits/Colour/icc/import.
Klik daarna op "profile" en dan op "sRGB.icm" zoals hieronder getoond.
Het volgende scherm verschijnt:
De “Embedded”-knop hoeft niet te worden aangevinkt, want het eciRGBv2-profiel wordt niet herkend.
Navigeer nu onder locaties naar de lokale map waar het kleurprofiel is opgeslagen (zie ‘vooraf’) en klik op het juiste profiel zodat dit verschijnt:
Het bestand wordt nu omgezet in de Lab-kleurruimte in het PCS (zie het blokdiagram). Dit wordt in het gele balkje weergegeven in Nip2.
Stap 3: export kleurruimte
De volgende stap is het exporteren van het bestand vanuit de Lab-kleurruimte naar eciRGBv2 om het als master te archiveren.
De “render intent” speelt hier geen rol omdat we weten dat het basisbestand ook in eciRGBv2 is opgenomen en er dus geen kleuren hoeven te worden verplaatst/aangepast.
Dit gaat op dezelfde manier als het importeren in de PCS maar kies nu voor “export” en navigeer nogmaals naar het gewenste icc-profiel.
Check nu ook "16 bit".
Klik op het tweede veld in de linkerkolom om te selecteren.
Navigeer vervolgens Toolkits > ICC > Export.
Navigeer hierbij nog eens naar het lokaal opgeslagen kleurprofiel.
Let op dat bij Output depth "16 bit" aangeduid is i.p.v. 8 bit.
Stap 4: opslaan
De laatste stap is het opslaan van het bestand.
Dubbelklik op het laatste icoon en een nieuw venster wordt geopend.
Navigeer naar File > Save Image As.
Vervang in de bestandsnaam de extensie .psb in .tif. Klik op "Opslaan", daarna verschijnt volgend venster:
"Save as BigTIFF" moet aangevinkt zijn. Verder moet niets aangepast worden. Klik nogmaals op “Opslaan”. Het bestand is nu omgezet en staat als BigTIFF-bestand opgeslagen in de gekozen doelmap.
Organisatie
Licentie
- CC-BY-SA
Type
Medium
Collectie
Expertisedomein
Deze pagina is laatst aangepast op 19 juni 2024
Deze pagina aanvullen of corrigeren?
Heb je aanvullingen of wil je iets rechtzetten? Dan kan je deze pagina makkelijk bewerken via onderstaande knop.