Ga verder naar de inhoud

JPEG

JPEG (Joint Photographic Experts Group File Format) is naast GIF het meest gebruikte formaat voor afbeeldingen op internet. JPEG is strict genomen de naam van het compressie-algoritme dat gebruikt wordt om de bestandsgrootte van de afbeelding te reduceren. De technische benaming van de container waarmee een JPEG gecomprimeerd beeld wordt getransporteert is JFIF (JPEG File Interchange Format).

De specificatie van het JPEG compressie-algoritme werd in augustus 1990 gepubliceerd door ISO. De eerste versie van de JFIF specificatie werd gepubliceerd in september 1991. De actuele versie 1.02 werd gepubliceerd in september 1992.

JFIF zijn gesloten specificaties die aanvankelijk eigendom waren van het bedrijf C-Cube. Na talrijke overnames en herstructurering, werd het beheer van de specificatie in 2009 over genomen door de ECMA (European Computer Manufacturars Association) en ITU-T (Internation Telegraph Union-Telecommunication Standardization Sector). In 2013 werd de JFIF specificatie gepubliceerd door ISO.

Van de 'baseline' implementatie van het JPEG algoritme wordt aangenomen dat alle patenten vervallen zijn. Voor een aantal optionele features kan niet gegarandeerd worden dat ze patent vrij zijn.

JPEG is een 'lossy' bestandsformaat. Dit betekent dat er bij het comprimeren en opslaan van de afbeelding beeldinformatie verloren gaat. Met welke compressiefactor de afbeelding opgeslagen wordt, kan zelf gekozen worden.

JPEG-LS of JPEG Lossless is een verliesloze uitbreiding van de JPEG-standaard. Behalve verliesloos kan JPEG-LS ook near-lossless comprimeren, waarbij een maximaal aantal afwijkingen toegelaten is. De standaard is ontwikkeld met het oog op de compressie van bijvoorbeeld medische beelden, waarbij fouten in het beeld niet wenselijk zijn. De latere JPEG-2000-standaard ondersteunt ook lossless codering maar is veel complexer dan het JPEG-LS algoritme.

JPEG/SPIFF of JPEG Still Picture Interchange File Format is een bestandsformaat waarmee Jpeg en aanverwante bestanden vlot uitgewisseld worden tussen verschillende applicaties en besturingssystemen.

JPEG is een aanbevolen standaard.