Verslag Bootcamp open culturele data 2024
De 7de editie van het het bootcamp open culturele data heeft in april 2024 plaatsgevonden. Deze editie stond voor de eerste keer in teken van de 'levensloop van data'. Het beheer van collectiedata verloopt namelijk in verschillende fases: Plannen, Verzamelen en registreren, Verwerken en verrijken, Publiceren en delen, (Her)gebruiken. Daar horen verschillende digitaalerfgoedprocessen bij die we samen met de deelnemers tijdens de vijfdaagse hebben besproken.
Op het programma stonden verschillende theoretische lezingen en hands-on workshops die gekoppeld zijn aan een fase van de levensloop van data. Daarnaast kregen de deelnemers elke dag tijd om aan een opdracht te werken: het doordenken van een aanpak voor het valoriseren en ontsluiten van data over een deelcollectie voor een specifieke soort eindgebruiker. De vraagstelling was: Wat moet er gebeuren om de data beschikbaar en bruikbaar te maken voor de eindgebruiker? en Hoe pakken jullie dit aan en welke stappen moeten er genomen worden?
We hadden ook weer gastsprekers uit de sector uitgenodigd om presentaties te geven over een bepaalde fase van de levensloop van data. Dit jaar waren het:
- Diethard Vlaeminck (KOERS) voor thema Plannen
- Sofie Frederix (M HKA) voor thema Verzamelen en Registreren
- Sofie Veramme (Werkplaats immaterieel erfgoed) voor thema Verwerken en verrijken
- Diantha Osseweijer (CAG) voor thema Publiceren en delen
Tijdens deze gastlezingen zijn de sprekers heel open over hun ervaring en delen graag knowhow en lessons learned ivm besproken thema’s, wat zeer geapprecieerd wordt door de deelnemers:
“De gastsprekers maakten soms complexe/abstracte principes duidelijk en behapbaar en waren dus absoluut een grote meerwaarde.”
Voor de laatste dag van de bootcamp en de laatste fase van de levensloop van data ‘(Her)gebruiken’ hadden we iets speciaals georganiseerd: de workshop Publiek van de toekomst, gegeven door Chatnal Keijsper ( DEN). De deelnemers van de bootcamp mochten die dag een collega uit hun instelling meenemen die bezig is met publiekswerking. Samen gingen ze aan de slag met het verkennen van de toekomst op vlak van data delen en publiek bereiken. We dachten samen na over trends en ontwikkelingen, publiek van de toekomst en de mogelijke scenario's voor de cultureelerfgoedorganisaties.
Het was weer een boeiende editie! De deelnemers en wij zelf hebben veel nieuwe dingen geleerd. We kijken weer uit naar de volgende editie.
"Super initiatief! Ik vond het vooral fijn om andere collega's uit het werkveld te ontmoeten."
"Deze bootcamp is echt heel waardevol! Zou het alle organisaties aanraden. Bedankt voor het goeie werk!"
Organisatie
Licentie
- CC-BY-SA
Type
Expertisedomein
Deze pagina is laatst aangepast op 05 september 2024
Deze pagina aanvullen of corrigeren?
Heb je aanvullingen of wil je iets rechtzetten? Dan kan je deze pagina makkelijk bewerken via onderstaande knop.