Persistente links
Linkrot. De frustratie van menig internetgebruiker en de vrees van menig webbeheerder. Linkrot is het fenomeen waarbij een link naar een document niet meer werkt omdat de koppeling met het digitale bestand verbroken is. Wanneer je een grote hoeveelheid documenten uit je collectie op het web plaatst, denk je dan ook best na hoe je linkrot voorkomt. Hoe kan je links naar documenten zo ‘persistent’ mogelijk maken?
Inhoud

Auteur
Bert Lemmens (PACKED vzw)
Persistente links
Linkrot. De frustratie van menig internetgebruiker en de vrees van menig webbeheerder. Linkrot is het fenomeen waarbij een link naar een document niet meer werkt omdat de koppeling met het digitale bestand verbroken is. Wanneer je een grote hoeveelheid documenten uit je collectie op het web plaatst, denk je dan ook best na hoe je linkrot voorkomt. Hoe kan je links naar documenten zo ‘persistent’ mogelijk maken?
Elke tekst, foto of film die je op het web plaatst krijgt een webadres. Als je bijvoorbeeld
Maar wat als het webadres van een document verandert? Bijvoorbeeld omdat de indeling van je collectiewebsite wordt omgegooid. Of omdat het nieuwe CMS andere webadressen aanmaakt. In beide gevallen zit je met een heleboel veranderende links. Het gevaar dreigt dat je collectie onvindbaar wordt op het web. Om dit te voorkomen kan je een aantal voorzorgen nemen.
Maak op je collectiewebsite een onderscheid tussen informatie die tijdelijk of veranderlijk is (bv. contactgegevens, nieuws en informatie over evenementen) en informatie die onveranderlijk of ‘persistent’ is, zoals gegevens uit de collectiecatalogus of digitale representaties van collectiestukken. Gebruik voor de laatste categorie een afzonderlijke subdomeinnaam, die de gebruiker aangeeft dat hij op dit webadres de digitale collecties terugvindt (bv.
Een webadres (URI) heeft twee functies: Het geeft een document een ‘naam’ (URN) waarmee het uniek geïdentificeerd wordt op het web en het bepaalt de ‘locatie’ (URL) op een webserver waar je browser het document kan terugvinden. Het HTTP-protocol biedt de mogelijkheid een onderscheid te maken tussen ‘naam’ en ‘locatie’ van een bestand. Je kan (met hulp van je webbeheerder) je webserver zo instellen dat hij, op basis van een onveranderlijke webadres (bv.
Denk ook goed na over de vorm van het webadres. Gebruik voor de ‘naam’ van een document enkel informatie die zelden of nooit verandert. Beperk je dus tot de informatie die het document identificeert en vermijd informatie die eigenschappen van het document weergeven (bv. de datum, het versienummer of de bestandsextensie). Gebruik de volgende opbouw:
- domeinnaam: de naam van de server
- type: het type document (beschrijving, afbeelding, video)
- concept: het type object (archiefstuk, boek, schilderij)
- referentie: het identificatienummer van het document
Vermijd tenslotte ook het gebruik van zogenaamde query strings: dit zijn URL’s waarin gegevens zijn opgenomen die door een programma op de webserver worden ingelezen, waarna dat programma het juiste document opzoekt. Een query string is te herkennen aan het vraagteken in het webadres (bv.
Naast een slim gebruik van het HTTP-protocol en een goede naam voor het document, staat of valt de persistentie van een webadres met de infrastructuur en organisatie die haar beheert. Ook hier kan je aantal voorzorgen nemen. Gebruik voor de opslag van de digitale documenten een afzonderlijke server die specifiek voor dit doel werd ingericht. Zorg dat je organisatie controle heeft over de domeinnaam van deze server.
Voetnoten
- ↑ Een alternatief is alle ‘persistente’ documenten onderbrengen in één bepaalde map (bv. www.mijnorganisatie.be/collectie).
- ↑ Het ISA programma van de Europese Commissie maakte een vergelijkende studie van de naamgevingsprotocollen in verschillende Europese landen en formuleerde 10 aanbevelingen voor persistente links, waaronder deze standaard opbouw. Zie: Archer, Phil, D7.1.3 - Study on persistent URIs, with identification of best practices and recommendations on the topic for the MSs and the EC, v0.16 (17/12/2012): .
Organisatie
Licentie
- CC-BY-SA
Type
Collectie
Expertisedomein
Deze pagina is laatst aangepast op 05 juni 2024
Deze pagina aanvullen of corigeren?
Eiusmod ex minim officia eu sunt proident. Id culpa veniam id anim officia incididunt veniam excepteur cupidatat sit consectetur quis consequat. Incididunt proident commodo aliqua ipsum in duis dolore occaecat aute aliquip et pariatur velit. Cupidatat do et sunt labore.