Persistente identificatie
In dit dossier vind je informatie over wat persistente identificatie is, het belang ervan en hoe je het in de praktijk kan realiseren. De bijdragen gaan in op zowel de samenstelling van persistente URI’s als resolving. Ook informeren ze je over hoe je persistente identificatie het best beleidsmatig aanpakt en welke stappen je moet volgen bij implementatie.
Waarom moet je dit gelezen hebben?
Cultureelerfgoedorganisaties ontsluiten hun collectiedata steeds meer online. Zo komen ze tegemoet aan de verwachtingen van hun publiek en subsidiegevers. Het sterk inzetten op online ontsluiting en hergebruik is onderdeel van hun digitale transformatie. Persistente URI’s maken het hen mogelijk om interne en externe gebruikers op een permanente en stabiele wijze toegang te bieden tot betrouwbare actuele data. Ze zijn ook noodzakelijk om de beschikbare data met elkaar te verknopen als linked data.
Voor wie is dit bedoeld?
Dit dossier richt zich zowel op erfgoedwerkers die bezig zijn met het registreren en beschikbaar maken van collectiedata voor intern en extern hergebruik als op digitale strategen van die organisaties.