Ga verder naar de inhoud

Linked open data

Op zoek naar informatie over linked open data? Hier vind je publicaties over onderwerpen zoals data-interoperabiliteit, open data, linked data, linked open data, OSLO, RDF, FAIR-data en LOUD-data. Sommige publicaties bieden je een introductie aan, andere publicaties leggen je uit hoe je in de praktijk aan de slag kunt of hoe anderen dit doen.

Waarom moet je dit gelezen hebben?

Dankzij linked open data blijft data niet langer opgesloten in de silo’s van cultureelerfgoedorganisaties en worden geïnteresseerde gebruikers dus niet meer beperkt door grenzen tussen collecties, organisaties of (sub)sectoren. Het stelt je in staat om zowel je eigen data te verrijken als om externe gebruikers het potentieel van jouw data optimaal te laten benutten. Ook de Vlaamse overheid zet in op het beschikbaar maken van linked open data en moedigt de cultuursector aan om hetzelfde te doen.

Voor wie is dit bedoeld?

Dit dossier is bedoeld voor medewerkers van erfgoedorganisaties die in hun job bezig zijn met erfgoeddata, van medewerkers die zelf data creëren tot medewerkers die data publiceren en van collectieregistratoren tot webmasters en digitale strategen. 

Selectie

Stappenplan Publiceren Linked Dataset

handleiding
Netwerk Digitaal Erfgoed - samenwerkende erfgoedinstellingen in het provinciale programma Linked Open Limburg - 2023
Je wilt (een deel van) je collectie publiceren als linked data om erfgoedinformatie uit je eigen collectie te koppelen en delen met de rest…

CoGhent OSLO-toolkit

handleiding
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2023
Binnen het project ‘Collectie van de Gentenaar’ (CoGhent) - waar meemoo aan meewerkte - werd gekozen om aan de slag te gaan met de…

Data modelleren & clas­si­fi­ca­ties

introductie
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2023
In dit artikel gaan we dieper in op het modelleren van data. Vervolgens bespreken we het belang van het classificatiesysteem van een…

Linked Places Format

introductie
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2022
Een landkaart is een interessante zoekingang voor erfgoedobjecten. Ze kan je bijvoorbeeld vertellen waar je de plaats kunt terugvinden die…

Linked Library Data

introductie
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2021
De vorige Uitgepakt-bijdrage ging over het modelleren van archiefbeschrijvingen als linked data. Deze keer bekijken we hoe je…

Linked open data publicatie van (metadata over) periodieke publicaties

gevalstudie
KADOC-KU Leuven - 2021
De publicatie beschrijft de resultaten van de proof of concept die wordt uitgevoerd binnen de het project KX-files ontrafeld. Periodieke…

FAIR

introductie
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2020
De praktijk heeft uitgewezen dat digitalisering en open data op zichzelf geen (her)gebruik verzekeren. Ook kunnen niet alle digitale…

Linked (Open) (Usable) Data

introductie
meemoo - Vlaams instituut voor het archief - 2020
De term ‘linked data’ en de variaties erop komen ter sprake bij het online beschikbaar maken van data. Linked data verwijst in de digitale…

Linked Data Fragments

introductie
PACKED /vzw - VIAA - 2019
Culturele organisaties die hun data beschikbaar willen maken als linked data botsen al snel op het kostenplaatje van de systemen die ze…

RDF Triples

introductie
PACKED vzw - 2017
Trojka, drietal, triumviraat is een combinatie van drie elementen die volgens een logica samenwerken. In de digitale wereld staat een…

Verbind je termen

handleiding
MoMu - 2017
‘Verbind je termen’ is een handleiding voor musea over het gebruik van terminologieën vanuit een digitaal perspectief. De gids beantwoordt…

Het semantisch web: wat is het en hoe werkt het?

introductie
PACKED vzw - 2016
Karel de Grote opzoeken op internet is eenvoudig. Je komt meteen terecht op zijn Wikipediapagina. Zoeken op ‘de kinderen van Karel de…